Sezgi'nin Annelik ve Hayat Günlüğü

15 Ocak 2016

Bebek Arabası Seçimi-2: Nelere Dikkat Etmeliyim?


Bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi bebek arabası seçiminde tek bir doğru yok. Herkesin kendi öncelikleri, kendi imkanları doğrultusunda seçimleri olacaktır elbette. Bu seçimde tavsiyem markalara takılıp kalmadan kendi önceliklerinizi ve imkanlarınızı belirlemeniz. Örneğin; ne kadar sık seyahat edersiniz?, eviniz asansörlü mü?, aracınızın bagaj hacmi yeterli mi?...

Bu konuda o kadar çok bilgi ve yorum var ki etrafta, insanın kafasının karışması çok normal. Öyle ki yolda insanları durdurup sormuşluğum vardır, düşünün ki o kadar tavsiyeye ihtiyaç duyuyor insan. Bir de sonuçta belki de bebek ihtiyaç listesindeki en çok bütçe gerektiren maddelerden biri olduğu için ileride pişmanlığı ve telafisi de kolay olmuyordur kesin.

Bunların dışında aşağıdaki koşulları değerlendirmenizi öneririm:

  • Güvenlik
  • Kullanım kolaylığı
  • Boyut
  • Fiyat - Garanti




Güvenlik: Güvenlik elbette ki diğer tüm maddelerden önce gelen özellik. Güvenlik konusunda dikkat edilmesi gereken özellikler şunlar:

  • 5 noktalı emniyet kemeri
  • Arka tekerlek freni
  • 360 derece dönebilen ve sabitlenebilen ön tekerlekler
  • Kullanılan kumaşın kalitesi

Bence bu özellikler bir bebek arabasında olmazsa olmaz özellikler ancak artık neredeyse karşınıza çıkan her bebek arabasında mevcut. Ekstra olarak sizin yapabileceğiniz emniyet kemerinin açma-kapama pratikliğini test etmek ya da fren sisteminin hemen ve hızlıca ulaşılabilecek bir yerde olup olmadığını kontrol etmek olabilir.





Kullanım Kolaylığı: Bebek arabalarını evde bir demirbaş halinden çıkarıp sokaklarda özgürce dolaşabileceğiniz bir araca çevirmek için bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Anne ya da babalar (ama ülkemizde ve günümüzde özellikle anneler) ev dışında da bebekleri ile rahatça ve konforlu zaman geçirmek için şu özellikleri aramalı diye düşünüyorum:
  • Tek elle açılıp kapanabilme özelliği: Tek başınıza taksiye, otobüse, arabaya binmeniz gerektiğini ve kucağınızda bebeğiniz olduğunu düşünün. Bebek arabanızı tek elle açıp kapatabilmek böyle anlarda hayatınızı kurtaran bir rahatlık olacaktır. Tecrübeyle sabittir :) Özellikle toplu taşımayı sıklıkla kullanan biriyseniz, bu özellik olmazsa olmazlar listenizde yer almalı. 
  • Çift yönlü kullanabilme: Özellikle ilk aylarda bebeğinizin kendini daha güvende hissetmesini ve her an bebeğinizi görmenizi sağlar. Son zamanlarda sıklıkla tercih edilen bir özellik ancak koltuğun yönünü değiştirme işleminin ne kadar pratik olduğunu test etmenizde fayda var. Kimi bebek arabaları koltuğu yerinden çıkarmadan hatta bebek üzerindeyken değişme imkanı verse de çoğu bebek arabasında koltuğu çıkartıp tekrar takmak gerekiyor. Ayrıca koltuk yönünü değiştirdiğinizde adım mesafesine dikkat etmeyi unutmayın. Ayağınız sürekli tekerleklere takılarak rahatsız bir sürüşe sebep olabilir.
  • Manevra Kabiliyeti: Asansörlü bir evde oturuyorsanız, alışveriş merkezlerinde gezmeyi seviyorsanız ya da kaldırımları var ve yüksek olan bir muhitte yaşıyorsanız bu özelliği de olmazsa olmazlar listenize ekleyin!. Manevra kabiliyeti daha çok küçük tekerlekli arabalarda yüksek olup tek elle çevirme, dar alanda hareket, geri geri kolay hareket ya da kaldırım çıkma inmede inanılmaz kolaylık sağlıyor.
  • Ayarlanabilir Sırt Seviyesi: Bebeğinizin ilk zamanlarında (ilk 6 ay ya da oturur hale gelene kadar) sırt desteği oldukça önemli olduğu için bebek arabanızda tam yatma özelliği olması gerekir. Son zamanlarda birçok bebek arabası yeni doğandan itibaren kullanıma uygun olduğu için genellikle bu özelliğe sahip. Bebeğin ilerleyen dönemlerinde etrafı görebilmeleri, ya da uyuduklarında yatar pozisyona gelebilmeleri açısından da kademeli sırt desteği olan modeller genellikle tercih ediliyor.
  • Tekerlekler: Bebeğinizin arabasındaki konforunu etkileyen en önemli faktör tekerleklerdir. Şayet engebeli, iniş çıkışların çok olduğu yerlerde kullanacaksanız, süspansiyon sistemi iyi bir bebek arabası almanız bebeğinizin konforunu fark edilir derecede arttıracaktır. Sizin açınızdan manevra kabiliyeti önemli ise küçük tekerlekli arabaları tercih etmelisiniz. Yok siz dağ tepe bayır gezmeyi, doğa yürüyüşlerini seven gruptaysanız, çim, kum gibi zeminlerde de kolay kullanım sağlayan büyük tekerlekli ve ağır modelleri tercih etmelisiniz, 
  • Tutma Kolu: Kaymayan ve yumuşak bir malzemeden yapılmış tutma kolu arabayı kullanacak kişinin konforu açısından önemlidir. Bebek arabasını sadece bir kişi kullanmayacak ise ve özellikle eşler arasında boy farkı var ise tutma kolu uzunluğunun ayarlanabilir olması bence olmazsa olmaz bir özellik. Öte yandan tutma kollarının uzayıp kısalması, dar alanlarda arabayı daha küçük hale getirebilmek açısından da avantaj sağlar. Tutma kolunun bütün olması da tek elle itme açısından faydalı.
  • Yıkanabilir Kumaş: Bence olmazsa olmaz değil ama olsa iyi olur denilebilecek bir özellik. Şayet bebek arabanızın kumaş kısmı çıkartılabiliyor ve yıkanabiliyorsa ne ala. Ne de olsa o kumaşı temiz tutabilmek imkansız. Ancak ilaveten, terletmeyen ve kolayca takılıp sökülen kılıflarla da bu sorunu çözebilirsiniz. Bu konuda oldukça başarılı ürünleri olan bu siteyi ziyaret etmenizi öneririm.
  • Puset Sepeti: Bebekle dışarıya çıkmak tahmin ettiğinizden daha fazla yük gerektirebilir. Bunları taşıyacak kadar geniş hacimli ve bebeği yerinden oynatmadan kolayca ulaşabileceğiniz mesafede bir sepeti olan araçları tercih etmenizde fayda var.
Boyut: Bebek arabasının boyutu hem bebeğin hem de ailenin konforunu etkileyen en önemli faktör bana sorarsanız. Çoğu sorunuzun cevabının aslında bu özelliklerde yatıyor olduğunu göreceksiniz.
  • Hafiflik: Bebek arabanız ne kadar hafifse o kadar şanslısınız demektir. Çünkü bebeğiniz küçükken bebek arabasının ağırlığını çok anlamazsınız fakat bebek büyüdükçe, arabayı itmek bir işkence haline gelebilir. Ayrıca, bebek arabasını merdivenlerde taşımak ya da arabaya koymak bile ağırlık arttıkça zorlaşır. Kendi araştırmalarım sırasında ve etrafımdakilere bakınca en çok karşılaştığım durum, bebekleri doğmadan önce büyük ve ağır araba tercih edenlerin, ilerleyen dönemlerde baston pusete geçmesiydi. Yine de en ideal çözüm güvenlik ve konfordan ödün vermeden en hafif seçeneği bulmak olsa gerek. 
  • Tekerlek Büyüklüğü: Daha önce de belirttiğim gibi bu tamamen sizin yaşam tarzınıza ve yaşadığınız muhite bağlı. Eğer alışveriş merkezi gezmeyi seviyor, daha çok düz yollarda dolaşıyorsanız manevra kabiliyeti yüksek küçük tekerlekli modeller sizin için ideal olabilir. Gezmeyi, doğayı seviyor, kum-çim dinlemeden geziyorsanız büyük tekerlekli modeller sizin için daha konforlu olabilir.
  • Kapandığında Kapladığı Yer: Bizim için bebek arabası seçimindeki ilk ve en önemli kriter bu idi. Ne yazık ki çok büyük bir arabamız olmadığı için bagaj hacmi büyük tekerlekli bebek arabalarını taşımak için yetersiz kaldı. Sizin de seçiminiz esnasında sahip olduğunuz olanaklara göre değerlendirme yapmanızda fayda var. Kapandığında çok yer kaplamayan bir bebek arabası hem evde hem arabada hem de toplu taşıma gibi alanlarda kolaylık sağlayacaktır.

Fiyat-Garanti: Piyasada her bütçeye göre bir bebek arabası bulmak mümkün. Sizin için önemli olan özellikleri belirledikten sonra en uygun fiyatlı olanını seçmek kalacaktır. Tabii ki bu esnada garanti faktörünü göz ardı etmeyin. Bebek arabası çoğunlukla dış ortamda kullanıldığı için hasar görebilir ve güvenlik açısından bazı hasarlar ihmal edilmemelidir. Bu yüzden garanti süresini ihmal etmeyin derim.

Buraya kadar bebek arabalarının sahip olduğu özellikleri toparlamaya çalıştım. Siz kendinize bazı sorular sorarak sizin için önemli olanları listelerseniz seçiminiz çok kolaylaşacaktır. Güvenlik kesinlikle göz ardı edilmeyecek bir konu olduğu için olmazsa olmazlar listenizin tepesine bu özellikleri yazmalısınız. Sonrasında en hızlı sonuca ulaşmak için kendinize şunları sormanızı ve karşılığında şu özellikleri incelemenizi öneririm:

  • Sık seyahat eder misiniz? - Hafiflik, puset sepeti
  • Daha çok nerelerde gezmeyi/dolaşmayı seversiniz? - Tekerlek büyüklüğü, manevra kabiliyeti
  • Apartman dairesinde mi müstakil evde mi yaşıyorsunuz? - Hafiflik
  • Apartmanda oturuyor iseniz asansör var mı? - Hafiflik, manevra kabiliyeti
  • Arabanız var mı? Varsa bagaj büyüklüğü yeterli mi? - Kapandığında kapladığı yer, manevra kabiliyeti
  • Toplu taşıma araçlarını ne sıklıkla kullanıyorsunuz? - Tek elle açıp kapama
  • Şehirde mi yaşıyorsunuz? Muhitinizdeki yollar düzgün mü engebeli mi? - Tekerlek büyüklüğü
  • Genellikle bebekle yalnız mı dışarı çıkmayı planlıyorsunuz? - Tek elle açıp kapama
  • Bebek arabasını nereye koyacaksınız? - Kapandığında kapladığı yer
Benim fikrimi sorarsanız,sepet büyüklüğü, tek elle açıp kapama, tutma kolu yüksekliğinin ayarlanabilmesi, sırt desteğinin seviyeli olması hayat tarzınız ve koşullarınız ne olursa olsun, size rahatlık sağlayacak özellikler. Ayrıca, eğer gidip yakından görme, deneme gibi imkanınız yoksa youtube'da arama yapıp hem kullanıcı videolarına hem de tanıtıcı videolara ulaşabilirsiniz. Bunun için ben sıklıkla buradan kiddicare videolarını izledim. 

Benim yaptığım seçim ve bu sıradaki arşatırmalarıma ayrı bir yazıda değineceğim. Yakında... ;)

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.

© 2011 Sezgisel Annelik, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena