Sezgi'nin Annelik ve Hayat Günlüğü

14 Ocak 2016

Bebek Arabası Seçimi-1: Ne Nedir?

Bibik doğmadan önce en kararsız kaldığım ve en uzuuuunnnn araştırdığım  konu bebek arabasıydı. Okuduğum her blog ile yeni bir fikir edindim, her mağaza ziyaretimizde yeni bir marka ile tanıştık ve her yeni ile kafamız biraz daha karıştı. Ama sonunda anladım ki bebek arabası konusunda tek bir doğru yok. Herkesin bir yanda tercihleri, bir yanda da imkanları var. Piyasada o kadar çok çeşit var ki, bu ikisini buluşturan bir bebek arabası elbet bulunuyor. Sadece bu tercihleri ve imkanları doğru belirlemek gerekiyor ki belki şu yazım size yardımcı olabilir. 

Bebek arabası araştırma sürecinde bir sürü yeni terimle de karşılaştık. Ana kucağı, portbebe, puset vs vs... Hiçbiri hakkında bir fikrim yoktu, hangisi ne işe yarar bilmiyordum, duymamıştım... ama öğrendim. Benim gibi kafası karışanlara da açıklamak istedim: 

Ana kucağı

Ana Kucağı: Genellikle 0-9 kg arası taşıma kapasiteli ve yenidoğan bebeklerin omurga yapılarına zarar vermeyen en uygun taşıma şekillerinden biri. Ana kucağı bebeğin içinde en rahat ve kendini güvende hissettiği ergonomik bir yapıya sahip. Piyasada ev tipi ve oto koltuğu olarak kullanılanlar olmak üzere 2 çeşit ana kucağı bulunabilir. Oto koltuğu olarak kullanılabilenler özellikle yenidoğan bebeklerinizi trafikte taşımanın en güvenli yolu olmakla birlikte pusete ya da puset iskeletinin üzerine bir aparat yardımı ile de takılabilirler.
 
Portbebe
  
Portbebe: Özellikle 0-3 ay arası için tercih edilen, bebeklerin sırt üstü ve düz bir şekilde yatmasını sağlayan taşıyıcılardır. Ana kucağı gibi bunların da bazı modelleri pusete ya da puset iskeletine takılarak kullanılabilir. Ana kucakları ile hemen hemen aynı işleve sahip olmakla birlikte, bazı araştırmalar yenidoğan bebeklerin düz bir zeminde yatırılmasını öneriyor.
  
Puset
Puset: Tam sözlük anlamı "Küçük tekerlekli bir gövdeyle ona asılmış yatabilir bir oturma bölümünden oluşan katlanabilir çocuk arabası" olsa da genel olarak hafif bebek arabalarına verilen isimdir. Çoğu pusette tam yatma, çift yönlü kullanmak gibi özellikleri bulabilirsiniz. Ancak tam yatma özelliği her modelde yenidoğanlar için uygun olmayabilir. Öte yandan çift yönlü kullanabilme genellikle oldukça faydalı bir özelliktir. Bebeği hem kendinize hem de dışarıya dönük taşıyabilme imkanı sağlar. Özellikle ilk aylarda bebeğinizi kendinize dönük taşımak kendini güvende ve huzurlu hissetmesine yardımcı olur.
Baston Puset
Baston Puset: Kapatıldığında baston görünümünü alan ve yer kaplamayan hafif pusetlere baston puset deniyor. Kullanımının oldukça kolay ve pratik ancak konfor yönünden yetersiz oldukları söyleniyor. Bu sebeple de yenidoğan bebekler için çok uygun olmayabilir. Genelde bebekleri doğmadan önce travel sistem bir bebek arabası tercih eden aileler, çocukları 2-3 yaşına geldiğinde baston puset ihtiyacı duyuyorlar. Bu aşamada özellikle tenteli modelleri tercih etmek avantajlı olabilir.
  
Jogger Puset
Jogger Puset (3 Tekerlekli): 3 tekerli pusetler olup tek ön tekerleği genelde büyük çaplıdır. Özellikle spor yapmayı seven aileler tarafından sıklıkla tercih edilmekte. 4 tekerli pusetlere göre manevra kabiliyeti daha fazla ama denge problemi olduğuna dair yorumlar duydum. En önemli dezavantajlarından biri de çift yönlü kullanılamıyor olmaları. Genelde engebeli yollarda başarılı ama şehirde yaşayanlar için ağır ve büyük bir model olarak gelebilir.

Travel sistem
Travel sistem: Yukarıda bahsettiğim ana kucağı ya da portbebe ile puset birleşiminden oluşan setlere verilen isimdir. Ana kucağı ya da portbebe doğrudan puset üzerine ya da oturma kısmı çıkarılarak puset iskeleti üzerine yerleştirilebilir. Bu işlem için ayrı aparatlar gerekli olup en önemli konulardan biri bu mekanizmanın kalitesi ve pratikliğidir. Anne-babaya ciddi konfor sağlar ancak genelde ağır olabilirler.
Sonuç olarak, bebek arabası araştırması derya deniz. Bütün bu bilgilerin ve çeşitliliğin içinde kendini kaybetmemek mümkün değil :) Benim fikrimi soracak olursanız, bunlar arasında en gereksizinin portbebe olduğunu düşünüyorum. Zira kullanım ömrü çok kısa. Ana kucağı ise, özellikle ilk 6 ay bebeği arabada taşıyabilmenin tek yolu. Böyle bir planınız varsa travel sistem bebek arabalarına yönelebilirsiniz. Ancak bunlar da genelde ağır oldukları için bebeğin yaşı ilerledikçe baston pusete geçmek kaçınılmaz olabilir. Benim araştırmalarım sırasında karşılaştığım modeller, kararsız kaldığım seçenekler ve nihai seçimimi ayrıca yazıyor olacağım :) Bu hızla bibik ilkokula başlarken olabilir gerçi :)


Bebek arabası seçiminde göz önünde bulunulması, dikkat edilmesi gerekenler için yazdığım yazıya ise şurada bakabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.

© 2011 Sezgisel Annelik, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena